אפריל 2023, אחד מהמושבים היוקרתיים בארץ. צוות חקירה מיוחד של ימ"ר לכיש, מגיע בחסות החשיכה ופורץ לרכב מסוג ניסן מיקרה. שני בלשים מתצפתים שמא יתקרב מישהו ושניים נוספים מצוות החקירה שותלים בו מכשיר האזנה בלתי ניתן לאיתור. כל האירוע, הסתיים תוך כדקה ורבע, והצוות נעלם כלעומת שבא.
לפני כחודש פורסם בעיתונות הארצית כי אחד מארגוני הפשיעה החזקים בארץ ספג מכה קשה, בדמות ראיות חד משמעיות שמעידות על כוונה לביצוע רצח. כיצד הצליחה המשטרה לשים את ידיה על ראיות זהב? מכשיר האזנה. שיטה זו הפכה להיות אחת מהשיטות האפקטיביות ביותר של משטרת ישראל במסגרת איסוף ראיות מפלילות. אין ספור נתונים בפרשות פליליות, חלקן חמורות ביותר, שהתפוצצו בשנתיים האחרונות, נאספו בצורה זו. אולם לא רק משטרת ישראל העלתה הילוך ומתקינה מכשירי האזנה ברכבים, גם הלקוחות הפרטיים גילו את היתרונות הטמונים בכך.
על פי נתונים שנאספו ע"י פורום החוקרים הפרטיים, חלה עליה של 41% בהיקף ממכר מכשירי האזנה לרכבים שנמסרו לידיים פרטיות, לעומת המספרים שדווחו בשנת 2021. מדובר בשוק, שעל פי הערכות של גורמי מקצוע, מגלגל בשנה עשרות מיליוני שקלים, עם היקף מכירות של אלפי מכשירים. למעשה, ממחקר שנעשה בחו"ל, ע"י איגוד הביקורת החקירתית, מדינת ישראל מדורגת בין עשר המדינות המובילות מבחינת היקף מכירות של מוצרי ריגול, ביחס למספר התושבים. מדוע הפכנו למעצמה בתחום מכשירי האזנה זעירים ואיזה שימוש שכיח נעשה בהם? הנה דוגמא לכך.
באמצע חודש מאי 2022, סמוך לשעה 22:00, התקבל במשטרה דיווח על דמות חשודה שמסתובבת ליד רכבים במושב יוקרתי בשרון, במטרה לבצע פריצה אליהם. שוטרי תחנת שדות ממרחב שרון שהוזעקו למקום עצרו אדם בן 50, תושב אילת, ללא עבר פלילי, בסמוך לביתו של מנכ"ל שטראוס לשעבר, גיורא בר דעה. השוטרים עיכבו את החשוד וערכו עליו חיפוש. הם הופתעו למצוא במכנסיו מכשיר להאזנת סתר, שאותו, על פי החשד של המשטרה, הוא תכנן להתקין ברכבו של בר דעה. הסיפור הזה חריג רק במובן אחד - מתקין המכשיר נלכד, אולם הוא מהווה דוגמא לכל מה שקורה בענף הריגול העסקי.
עוד אירוע דומה התרחש במושב סביון: איש עסקים בכיר מאוד ששמו מככב בכותרות העיתונים הכלכליים בישראל, מקבל שיחת טלפון משכנו הצמוד: "מישהו מנסה לפתוח לך את הרכב. תגיע בהקדם". היות והוא שהה באותה עת בחו"ל, לא היתה לו ברירה, אלא לצלצל למוקד האבטחה של הישוב שהגיע תוך דקות, אך לא נותר זכר לאותו אלמוני. הרכב נותר במקומו, ללא כל סימני פריצה, אולם משהו בכל זאת הדליק לאיש העסקים נורה אדומה. כשחזר, הזמין חברה שעוסקת בגילוי רכיבי האזנה, שמצאה רכיב האזנה זעיר שהותקן מתחת למושב. "ברור לי לגמרי למי היה אינטרס להתקין את המכשיר, אך אין לי כל ראיות לכך", ציין במסגרת התלונה שהגיש במשטרה. התיק כמובן נסגר.
"אין ספק כי מתקיים בישראל שוק סוער מאוד וערני של ריגול תעשייתי, שפרח בשנים האחרונות, בשל זליגה של טכנולוגיות מעולם הביון, לעולם האזרחי" מציין בפני 'עולם הרכב' עו"ד גולן וישניה, מנכ"ל חברת 'וורלדשופ טכנולוגיות'. לדבריו לא מדובר רק על הקטנת רכיבי ההאזנה שמאפשרים החבאתם, מבלי שקיים כמעט סיכוי שיתגלו, אלא גם על ההיבט הטכנולוגי בהם. "כיום, הרכיבים עובדים על שיטות שידור מורכבות שמקשות על איתורם. בעבר השיטה הייתה מתבססת על גלי רדיו שמוגבלים במרחק, שצורכים אנרגיה רבה עם איכות שמע ירודה, אבל כיום הטכנולוגיה מתבססת בחלקה על תשדורת הסלולר הרגילה. חלק מהמכשירים שאמורים לבדל את תדרי חברות הסלולאר שנפלטים מהאנטנות שפזורות ברחבי המדינה לבין אלו שנפלטים ממכשירי ההאזנה, לא עומדים במשימה".
מכשירי הקלטה זעירים לרכב
לצד מכשירי האזנה, שמשדרים בזמן אמת, מוחבאים כיום ברכבים גם מכשירי הקלטה זעירים, הוא אומר לנו: "הביקוש למוצרים הללו נמצא בנסיקה משמעותית בשנים האחרונות, זאת לאור הקפיצה באיכויות של הרכיבים", מציין עו"ד וישניה. "קיימים כיום בשוק מכשירי הקלטה זעירים, עם מיקרופון MEMS, שיכול להקליט גם מבעד למיסוך כבד ומאפשר בנוסף דגמים הכוללים סינון רעשים". בד בבד עם הסערות בתחום הריגול התעשייתי, קיים ביקוש הולך וגובר לרכיבי האזנה והקלטה במריבות פנים משפחתיות, בדרך כלל לצורך ביסוס חשדות לבגידה.
הייתם מחפשים מצלמה נסתרת שהוסלקה בתוך כוס שומרת חום? סביר להניח שלא. כך גם לגבי מצלמה שהוצבה בתוך בקבוק מים מינרלים תמים שזרוק ברכב: הטכנולוגיה שמזערה את המצלמות, מאפשרת כיום להתקין אותן בלא מעט מקומות ברכב . תמורת סכום לא גבוה, אפשר כיום לרכוש מצלמות נסתרות שמוסלקות בתוך קופסת טישו תמימה, שמאפשרות צפייה בשידור ישיר ממכשיר סלולארי.
"אמצעי ריגול טוב נבחן בין היתר ביכולת להסליק אותו בקלות ובפרק הזמן בו הוא יכול לעבוד ברציפות. עד לפני מספר שנים, מרבית המוצרים שנמכרו לשוק האזרחי היו גדולים פיסית משמעותית מאלו שנמכרו לגופי ביון. כיום, כל אחד יכול לרכוש אביזרים שמורכבים ממעגלים קטנים יותר, שצורכים משמעותית פחות חשמל מבעבר, דבר המאפשר זמן עבודה ארוך יותר ושימוש בסוללות קטנות יותר". למעשה , לא מעט מאמצעי הריגול שמוסתרים כיום ברכבים, מפותחים על ידי יוצאי גופי ביטחון בארץ ובחו"ל, מה שמצמצם דרמטית את הפער בין רכיבים בשימוש בטחוני לרכיבים בשימוש אזרחי".