בהיסטוריה של הספורט האנושי יש כרך עבה מאוד על מייקל פלפס. אחד הספורטאים הגדולים בכל הזמנים סיפק עוד ערב לפנתיאון במשחקים האולימפיים בריו, כשניצח בצורה מוחצת בגמר ה-200 מטרים מעורב אישי ואסף את מדליית הזהב האולימפית ה-22 בקריירה (26 מדליות בסך הכל). ההישג הפעם היה חגיגי במיוחד - פלפס הפך לשחיין הראשון שמנצח באותו מקצה בארבעה משחקים אולימפיים ברציפות - אתונה, בייג'ין, לונדון וריו. ואם זה לא מספיק, הוא גם העפיל לגמר ה-100 מטרים פרפר.
פלפס להט מהפתיחה בגמר ה-200 מעורב והוביל ב-100 המטרים הראשונים ביחד עם טיאגו פריירה הברזילאי. 50 המטרים האחרונים כבר היו מופע של איש אחד. כפי שעשה ב-21 פעמים קודמות במשחקים, הפלא מבולטימור הגיע שוב ראשון אל הקיר בגמר אולימפי - בזמן של 1:54.66 דקות. קוסוקה האגינו היפני הגיע כשתי שניות אחריו וזכה במדליית הכסף (1:56.61). שון וואנג הסיני זכה בארד (1:57.05 דקות).
השעה הראשונה בתחרויות הערב בבריכה הייתה מנומנמת למדי. גמר ה-200 מטרים חזה לנשים וגמר ה-200 גב לא הוציא יותר מדי אמוציות מהקהל ביציעים. שעה ו-3 דקות בדיוק לאחר פתיחת הערב הבריכה התעוררה לגבהים חדשים - מייקל פלפס, עם הסימנים מכוסות הרוח שזכו לחשיפה יוצאת דופן, זינק לגמר המעורב ושייט כאמור לניצחון. האמריקני ממשיך פשוט ליהנות מכל רגע בבריכה האולימפית בריו, לחגוג עם התינוק בומר ולצבור עוד ועוד מדליות. ומי יודע היכן זה ייעצר?
כבר עכשיו ברור כי פלפס נמצא בכושר מדהים, טוב בהרבה מזה שהיה בלונדון. לפני המשחקים בריו טען פלפס כי אם לא היה חוזר מהפרישה, אז תמיד היה סוחב חרטות על האופן שבו ירד מהבמה. אמנם בלונדון הוא הוכתר כספורטאי האולימפי המעוטר בהיסטוריה, אך הרגיש טעם של החמצה כשהאור כבה. העובדה הזו גרמה לו לחזור לבריכה כעבור שנתיים. פלפס אמור היה לשחות רק בארבעה משחים, אך כעת כבר נראה שהוא יכול לסיים את הופעת ההדרן האולימפית שלו עם לא פחות מ-6 מדליות זהב (שליחים מעורב ו-100 מטרים פרפר). כשעמד על הפודיום אפשר היה לראות דמעה בזווית העין של פלפס בן ה-31. גם הוא מבין שבעוד כמה ימים החגיגה באמת נגמרת.
ראיין לוכטה, ששחה כל הקריירה בצילו של פלפס, סיים את הגמר האישי האחרון שלו ככל הנראה במשחקים האולימפיים, במקום החמישי בלבד. לוכטה השיג בקריירה המכובדת שלו לא פחות מ-12 מדליות אולימפיות, 6 מהן מזהב.
ממשיך לשכתב את ההיסטוריה. פלפס (gettyimages)
מדליית זהב רביעית בריו. פלפס (gettyimages)
חצי גמר 100 מטרים פרפר לגברים
40 דקות אחרי שניצח בגמר ה-200 מטרים מעורב ודקות ספורות אחרי שעמד בפעם ה-22 על ראש הפודיום האולימפי, מייקל פלפס חזר לאדני הזינוק. הפעם הוא התחרה בחצי גמר ה-100 מ' פרפר. האמריקני נראה תשוש ועייף, אבל עמד במטרה שלו, כשסיים במקום השני במקצה (51.58 שניות), במאית השנייה בלבד אחרי לאסלו צה ההונגרי (51.57 שניות) ועלה לגמר נוסף.
פלפס עלה לגמר מהמקום החמישי הכללי בחצי הגמר, בעוד יריבו הדרום אפריקאי צ'אד לה קלוס עלה מהמקום השני עם 51.43 שניות. את הזמן הטוב ביותר במוקדמות קבע ג'וזף סקולינג מסינגפור - 50.83 שניות.
100 מטרים חופשי לנשים
אחד המקצים הדרמטיים של תחרויות השחייה בריו סיפק שתי אלופות אולימפיות. סימון מנואל מארצות הברית ופני אולקסיאק הקנדית נגעו יחד בקיר בזמן של 52.70 שניות, שיא אולימפי. שרה שויסטרום השבדית קטפה מדליה נוספת, כשזכתה בארד עם 52.99 שניות. מנואל הפכה לשחיינית השחורה הראשונה שזוכה במדליית זהב בבריכה במקצה אישי (השחורה הראשונה שבכלל זוכה במדליה במקצה אישי בבריכת השחייה). מיד לאחר שהבינה כי היא ניצחה עם שיא אולימפי, מנואל פרצה בבכי וריגשה את כל הצופים בבריכה.
הפייבוריטית הברורה לזכייה בזהב, קייט קמפבל, פתחה בקצב מסחרר והובילה לאחר 50 מטרים, אך איבדה את כל האנרגיות בדרך חזרה וסיימה לבסוף רק במקום השישי. האלופה האולימפית מלונדון, ההולנדית ראנומי קרומוואידג'ויו, סיימה רק במקום החמישי.
ערב היסטורי בבריכה. סימון מנואל אחרי הניצחון ב-100 חופשי (gettyimages)
שתי אלופות. אולקסיאק ומנואל (gettyimages)
בכי של אושר. מנואל (gettyimages)
חגיגה אמריקאית בבריכה (gettyimages)
גונב את ההצגה. בומר פלפס (gettyimages)
גמר 200 מטרים גב לגברים
לפני 4 שנים יעקב טומרקין רשם במקצה זה את הישג השיא של השחייה הישראלית, כשסיים במקום השביעי בגמר. הפעם השחיין הישראלי ראה את הגמר מהטלוויזיה בחדרו בכפר האולימפי. המנצח הגדול של המשחה היה ראיין מרפי, שהמשיך את המורשת של שחייני הגב האמריקנים לני קרייזלברג וארון פירסול. מרפי הצעיר, שניצח בגמר ה-100 מ' גב, השלים דאבל עם זהב במרחק הכפול בזמן של 1:53.62 דקות. מיצ'ל לארקין האוסטרלי זכה במדליית הכסף עם 1:53.96 דקות, כשהוא מקדים במאית השנייה את יבגני רילוב הרוסי (1:53.97 דקות).
חצי גמר 50 מטרים חופשי לגברים
האלוף האולימפי מלונדון, פלורן מאנאדו, עלה בקלילות לגמר לאחר שעצר את השעון על 21.32 שניות. גם ניית'ן אדריאן עשה את המוטל עליו עם 21.47 שניות. אנדריי גובורוב ואנתוני ארווין, האלוף האולימפי מסידני 2000 (כיום בן 35), עלו לגמר עם הזמן הטוב ביותר מהמקצה השני - 21.46 שניות. מאנאדו הוא ללא ספק המועמד המוביל לזכייה בזהב וכל תוצאה אחרת תיחשב להפתעה. הברזילאים יוכלו לצפות בגמר בברונו פראטוס המקומי, שעלה מהמקום השישי (21.71 שניות).
השלים דאבל בגב. מרפי (gettyimages)
זהב ליפן בבריכה. ריה קאנטו (gettyimages)
סוף סוף היפנים מחייכים אחרי ניצחון. קאנטו (gettyimages)
חצי גמר 200 מטרים גב לנשים
קטינקה הושו, שכבר זכתה בשלוש מדליות זהב במשחקים האולימפיים בריו, עשתה צעד גדול בדרך למדליית הזהב הרביעית, כאשר ניצחה במקצה שלה בחצי הגמר עם זמן של 2:06.03 דקות. גם מאיה דיראדו האמריקנית עלתה לגמר עם זמן של 2:07.53 דקות. ההפתעה היפה הגיעה מכיוונה של קירסטי קובנטרי. בגיל 32, האלופה האולימפית ב-200 גב מאתונה 2004 ומבייג'ין 2008, עלתה לגמר האולימפי מהמקום השישי הכללי (2:08.83 דקות) וכרגיל, הביאה הרבה כבוד לזימבבואה.
האכזבה הגדולה של השחייה האמריקאית בשנה האחרונה היא מיסי פרנקלין, שלא הצליחה לשחזר את היכולת המדהימה שלה מלונדון 2012, שם קטפה 4 מדליות זהב. פרנקלין העפילה מהמבחנים האמריקאיים רק לנבחרת ה-200X4 מטרים כמחליפה ברביעיה האמריקנית (לקחה זהב) ולמקצה של 200 מטרים גב. השחינית סיימה רק במקום השביעי במקצה שלה, דורגה במקום ה-14 הכללי ובכך סיימה את דרכה בריו 2016.
גמר 200 מטרים חזה לנשים
מדליית זהב מרשימה ליפן בבריכה. ריה קאנטו סיפקה פיניש פנטסטי בדרך לניצחון מסחרר בזמן של 2:20.30 דקות, 1.67 שניות לפני יוליה יפמיובה הרוסייה, שקטפה מדליית כסף שניה במשחקים אחרי 100 מ' זה. שי ז'ינגלין הסינית זכתה בארד בזמן של 2:22.28 דקות. קול סאטון הבריטית פספסה את הארד ב-6 מאיות בלבד וסיימה רביעית.