בעוד שנה מהיום יחל המונדיאל הראשון אי פעם במזרח אירופה. רוסיה היא מעצמה ועם הכסף הענק שלה כבר שנים שהיא מנסה להיכנס לליגה של הגדולות בכדורגל. האם המונדיאל הוא הכרטיס כניסה שלה? לא בטוח.
כמו כל מדינה שנבחרת לארח מונדיאל, גם רוסיה ידעה על זה שנים רבות על מנת כמובן שתצליח להתכונן כמו שצריך. כמו כל מדינה שלוקחת על עצמה לארח טורניר כזה גדול וחשוב, גם לרוסיה לא חסרות בעיות בדרך. מבעיות כלכליות, דרך לוח הזמנים הצפוף ועד להתמודדות עם החוליגנים. שנה לתחילת טורניר הכדורגל הגדול בעולם, ניסיתי לעשות קצת סדר.
מרחק
רוסיה משתרעת על פני שישית מהמסה של כדור הארץ כולו, ולמרות שהמשחקים מרוכזים בחלק האירופי של המדינה, בין האצטדיונים יש עדיין מרחק רב מאוד, כזה שלא היה מוכר לנו בטורניר בסדר גודל כזה. קלינינגרד, העיר המארחת המערבית ביותר ו-ויקאטרינבורג, הכי מזרחית, מרוחקות יותר מאשר לונדון ומוסקבה, ונסיעה ברכבת ביניהן ייקח יותר מ- 36 שעות.
עם רכבות במהירות גבוהה שפועלות רק למספר מצומצם של ערים מארחות, סביר להניח שאוהדים יצטרכו לקחת לא מעט טיסות פנימיות. נבחרות עשויות גם להתמודד עם הנסיעות הלוך ושוב ארוך ממקום בסיסן בטורניר, דבר שיכול להשפיע לרעה על יכולת השחקנים בלוח זמנים שהוא גם ככה צפוף ממשחק למשחק.
טרור
רוסיה נאבקת בהתקוממות איסלאמית מתלהמת בצפון הקווקז במשך שני העשורים האחרונים. בשנים האחרונות, שילוב של דיכוי מאפשר למיליטנטים לעזוב את דרום רוסיה לסוריה פירושו פחות אלימות, והפעולות הביטחוניות סביב אולימפיאדת החורף שנערכה בסוצ'י בשנת 2014 הצליחה.
ההתקפות האחרונות בכל רחבי מערב אירופה מרמזות כי מערב אירופה עשויה להיות פגיעה יותר מהערים הרוסיות. יחד עם זאת, כוחות הביטחון יהיה בכוננות גבוהה ביותר במהלך גביע העולם. רק לאחרונה המדינה האיסלאמית הוכיחה שאין לה בעיה לפגוע בכל מטרה שהיא רוצה (הפיגועים באיראן). פוטין וגנרליו יהיו חייבים להיות ערניים ביותר.
תשתיות במדינה
למונדיאל ברוסיה יש את הפוטנציאל להיות אירוע פנטסטי, וכולל הרבה ערים שמארחות ויכולות להיות יעדי קיץ נהדרים לא רק לצפייה בכדורגל אלא גם לנופש (מטרה שהרוסים מקווים שתצלח ותעודד תיירות גם בעתיד). כאשר רוסיה קיבלה את הזכות לארח את גביע העולם, ראשי המדינה הצהירו שמה שיידרש זה לבנות תשתית מרשימה וחדשה של רכבות מהירות בין כל הערים המארחות כדי להחליף את הרכבות הנוכחיות שהיו איטיות להחריד. חלק מההצעות נדחו, אך עדיין יש תכניות להשלמת רכבת מהירה במיוחד כדי לקצר את זמן הנסיעה בין מוסקבה לקאזאן מ-12 שעות ל-3 וחצי.
מנסים לשדר עסקים כרגיל
גזענות
האוהדים הרוסים היו במוקד של מספר שערוריות גזעניות. איגוד הכדורגל הרוסי (RFS) נקנס גם לאחר יורו 2012 על תקרית גזענית כלפי מגן נבחרת צ'כיה, תיאודור גברה סלאסי. מספר שחקנים שחורים ששיחקו בליגה הרוסית התלוננו על תקריות גזענות חוזרות. שחקן העבר הברזילאי, רוברטו קרלוס, ירד מהמגרש במהלך משחק ליגה בשנת 2011 כששיחק עבור אנז'י מחצ'לקה, כאשר בננה הושלכה לעברו מן היציעים. הדוגמה המוחשית לבעיה מגיעה ממי שבעבר כיכב בליגה הרוסית, האלק, לשעבר חלוצה של זניט סנט פטרסבורג.
"נתקלתי בזה כמעט בכל משחק, פעם הייתי מתעצבן מזה", סיפר החלוץ, "זה היה קורה בליגה, עם קבוצות רוסיות, אז זה לא יצא לעולם יותר מדי. הבנתי שאני צריך להתעלם ופשוט שלחתי נשיקות לקהל שלנו והמשכתי הלאה". יש חשש שהרשויות הרוסיות לא לוקחות את הנושא ברצינות, מתכחשות לבעיה, למרות כ-100 אירועים גזעניים רק בשתי העונות האחרונות. "אם זה יקרה במונדיאל, זה יהיה ממש מגעיל" סיכם האלק.
סמים
השערורייה סביב סימום בספורט לא נגעה בכדורגל (עדיין) אבל העניין סיבך את דמויות המפתח בארגון גביע העולם שיערך ברוסיה, כולל את שר הספורט הרוסי, ויטלי מוטקו. כזכור, במשחקים האולימפיים האחרונים בריו, על מרבית נבחרת האתלטיקה הרוסית נאסר להשתתף, וזאת כדי לשמור על טוהר המשחקים.
ברוסיה מרגיעים, בפיפ"א צריכים לחשוש?
הנבחרת המקומית
מכל השערוריות הפוטנציאליות, זו ככל הנראה הקרובה ביותר ללב הרוסים. הנבחרת הודחה מיורו 2016 לאחר שהצליחה להשיג רק נקודה אחת ולסיים, כולל 3:0 מוויילס. מילא לא לעבור את שלב הבתים, אבל לסיים מקום אחרון? לא לזה יפללו בשנה הבאה, לאחר שריקת הפתיחה במוסקבה.
הבעיות ביכולת של הנבחרת נרחבות: לצד הזדקנות הסגל והכוכבים, ועם כמה כישרונות צעירים שעדיין מחכים בכנפיים של הכדורגל המקומי כדי לפרוץ פנימה, קיים קושי לבנות את הסגל ולהמשיך הלאה. מאמן הנבחרת ביורו, ליאוניד סלוצקי הוותיק התפטר, ואין דמות דומיננטית שיכולה לחשוב על פתרון ולהקנות דרך חדשה קדימה.
חוליגניזם רבתי
אליפות אירופה הציגה לאירופאים (וגם לעולם הרחב) גזע חדש של חוליגן רוסי: יותר בכושר, רזה וקשוח יותר מאשר קודמיהם, בעלי כרס הבירה. התגובה הרוסית על מקרי האלימות במארסיי בקיץ שעבר, שבה כמה אנשים בעלי שם בממשל צחקו על הבעיה או אפילו עודדו אותה באופן פעיל, היא דאגה של העולם לקראת מונדיאל 2018.
למרות הדאגות, ג'יאני אינפנטינו לא מודאג. "יש לי אמון מלא בממשל הרוסי, הם לוקחים את העניין ברצינות רבה". רוסיה חוקקה מספר חוקים חדשים כדי להילחם באלימות של האוהדים ומנסה להוציא מחוץ לחוק מספר קבוצות גזעניות, ונשיא פיפ"א רגוע: "הרוסים בקשר רציף עם אופ''א והמארגנים מצרפת, כדי ללמוד את הטעויות שנעשו בקיץ שעבר".
מלחמת אוקראינה - רוסיה
מאז סיפוח קרים בשנת 2014 והמלחמה במזרח אוקראינה, היחסים בין מוסקבה לקייב היו מתוחים; עקב הרגישות באיזור, אופ''א מנעה ממועדונים רוסיים ואוקראינים להיפגש במפעלים האירופאיים השונים במשך שתי העונות האחרונות, תוך התחשבות בפוטנציאל של אלימות הקהל משני הצדדים. עם זאת, אם אוקראינה תעפיל למונדיאל, לא יהיה לפיפ"א יותר מדי מה לעשות בנושא העדין הזה.
האצטדיון שיארח את הגמר דווקא מוכן, אבל מה עם האחרים?
אצטדיונים לא מוכנים
בין הבעיות שהיו בברזיל לבין ההבטחות הריקות ותנאי העבודה האיומים של קטאר, יש תחושה של הקלה במצב המוכנות ברוסיה. ארבעת האצטדיונים שישמשו את גביע הקונפדרציות - אצטדיונה של ספרטק מוסקבה, קאזאן ארנה, אצטדיון פישיט של סוצ'י וזניט ארנה של סנט פטרסבורג, מקבלים גימורים אחרונים ועברו את כל הבדיקות הסופיות לקראת השימוש בהם.
רוסיה תוציא יותר מ-15 מיליארד דולר על הטורניר, עם חלק משמעותי מאוד בבניית ושיפוץ המגרשים. אמנם אצטדיון לוז'ניקי במוסקבה, אשר יארח את משחק הפתיחה בטורניר וכמובן את הגמר, מתקרב לשלמות, אך רבים מהאצטדיונים האחרים דומים לקליפות ריקות כרגע. בפיפ"א מתעקשים שהכל על המסלול הנכון, אבל זה לא אומר שההכנות יילכו חלק.
בזניט ארנה לדוגמה, כבר התקינו משטח דשא שלישי, לאחר שנוצרו בעיות עם שני הראשונים. המארגנים בסנט פטרסבורג במרוץ נגד השעון להכשיר את המשטח לגביע הקונפדרציות, לאחר שבמשחקים ששוחקו שם עד עכשיו, משטח הדשא היה לא יציב. אבל המארגנים נשארים בטוחים, ולמרות שהיקף הפיזי של רוסיה יצר בעיות משלו, האצטדיונים עצמם מרהיבים. הצבע בקושי התייבש במראקנה כאשר טורניר 2014 נפתח, אז כנראה שלמארגנים כעת באמת יש סיבה לאופטימיות.
"העבדים" הצפון קוריאנים מעוררים חששות בתחום זכויות האדם
סביר להניח שרוסיה שמחה לתת לקטאר לגנוב את הכותרות עם המקרים הבעייתיים שלה של התעללות בזכויות האדם, אם כי ככל שמתקרבים לשנת 2018 הביקורת על המארחת ממשמש ובא. תלונות לחוסר שביעות רצון התעכבו במשך שנים, אך אף אחת מהן עדיין לא הצדיקה תגובה מלאה של פיפ"א. זה יכול להשתנות בקרוב.
מכתב שנשלח על ידי נשיא פיפ"א ג'יאני אינפנטינו לארבע התאחדויות הכדורגל הנורדיות, בתגובה לחשיפה של מגזין הכדורגל הנורבגי ג'וזימר, אישר כי יש ראיות חזקות של תת תנאים לעובדים צפון קוריאנים באתר בסנט פטרסבורג. במכתב של אינפנטינו נאמר כי הצפון קוריאנים עובדים בתנאים מזעזעים, ואישר בפיפ"א שהוועדה המקומית המארגנת של רוסיה הקימה מערכת ניטור עבודה הגון כדי למנוע בעיות עתידיות.
אבל הדיווחים מנורבגיה מעידים על הנזק. החקירה של ג'זימר גילתה כי מספר הגברים הצפון קוריאנים התגוררו במיכלי אחסון, ושכרם היה קבוע. רוסיה, כמובן, נרתעה. דוברת משרד החוץ, מריה זכרובה, העידה שההתאחדות הנורווגית סובלת מחרדה חריפה, והוסיפה שההאשמות היו "מזויפות" לחלוטין.
"הנושא הוא תוצאה של לחץ פוליטי וסחיטה", סיפרה זכרובה, והוסיפה כי הטענות הן חלק מתוכניות מהמערב כדי להרתיע את האוהדים מלהגיע לטורניר במזרח אירופה. אבל למרות ההתנערות של רוסיה, הסיפור העיר בפיפ"א מספיק אנשים כדי שאלה יפעלו להגדיל באופן משמעותי את הפיקוח , אשר כעת נותן דגש נוסף על "לינה מחוץ לאתרי הבנייה".
גביע הקונפדרציות
שנה לפני כל מונדיאל, נערך גביע הקונפדרציות במדינה המארחת. בסוף השבוע הקרוב ייצא לדרך הטורניר, שיהווה הקדמה לדבר האמיתי. הטורניר ייתן לנו הזדמנות לראות אם הרוסים יכולים להתמודד עם מה שיבוא ואיזה ליקויים עדיין קיימים, בתקווה שגם אם יש כאלו, המארגנים יצליחו להתמודד איתם. אם בטורניר הקטן שיחל הרוסים יקפאו במקום (גם מבחינת נבחרת הכדורגל שלהם), גם התחזיות הכי אופטימיות של אינפנטינו וחבריו לא יעזרו בקיץ הבא.
הרבה חומר למחשבה לפני אירוח הטורניר