הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

קרוב, רחוק: מועמדות אבדיה לשחקן המשתפר

בראיין ווינדהורסט מ-ESPN אמנם הודיע כי הוא יצביע לכוכב פורטלנד, אך הוא לא נחשב כאחד מהמועמדים המובילים לפרס. מהמתחרים, דרך השינוי שחל בתפיסת הפרס בשנים האחרונות ועד האופטימיות לקראת 2025/26

רועי ויינברג
רועי ויינברג   14.04.25 - 11:55
Getting your Trinity Audio player ready...

הכתבה הבאה, ברשותכם, תתחיל עם בראיין ווינדהורסט. הכתב הבכיר של ESPN נחשב לאחד הוותיקים והמוערכים בסיקור הליגה, והוא אמר שהוא הולך להצביע לדני אבדיה לתואר השחקן המשתפר. אבדיה סיים את השנה שעברה במקום השישי בין המועמדים.

עיתונאים מכובדים כמו ביל סימונס, קורט היין וקווין אוקונור כללו את אבדיה במקום השני שלהם, בזמן שג'ון שומן מאתר ה-NBA הגדיל ובחר בו למקום הראשון. בהתחשב בכך שאבדיה השנה טוב יותר ממה שהוא היה בשנה שעברה, אין מניעה מעיסוק מחודש בשאלה - האם לאבדיה יש סיכוי לזכות בשחקן המשתפר?

תלוי את מי שואלים. אין הגדרה אחת לתואר השחקן המשתפר, אין כל מחויבות למדד סטטיסטי וזה מתבסס בעיקר על הצבעה של עיתונאים. לרוב הפרס הולך לשחקנים שעשו התקדמות גדולה גם ברמה המספרית, ואמנם אבדיה נראה יותר טוב אבל קשה להגיד את זה על 2024/25 בהשוואה ל-2023/24, במאקרו.

בהנחה הסבירה שדני לא ישחק שוב העונה, הוא קולע 2.3 נקודות יותר (16.9 נקודות לעומת 14.7) וביעילות מעט גבוהה יותר (טרו שוטינג, מדד שמחשב את כלל אחוזי הקליעה כולל השלשות והעונשין, של 60.5% לעומת 59.7%). הוא משחק כמות דקות כמעט זהה בה עלה בצורה זניחה בכמות הריבאונדים והאסיסטים, 0.1 בכל אחד מהם, והעלה משמעותית את כמות האיבודים שלו.

המספרים האלה כמובן מספרים חלק קטן מהסיפור. דני אבדיה של החצי השני של העונה, ליתר דיוק 34 המשחקים האחרונים בהם שיחק לאחר שחזר מפציעה, הוא כוכב כדורסל. בתקופה הזאת אבדיה ב-14:20, עם 20.2 נקודות, 8.3 ריבאונדים ו-4.6 אסיסטים למשחק באחוזים טובים. אם אנחנו יורדים רק ל-20 המשחקים האחרונים שאחרי פגרת האולסטאר, מדובר על 23-10-5 למשחק. נתונים של שחקן טוב מאוד.

אם אבדיה התקדם בצורה כזאת בתוך העונה, אתם בוודאי שואלים, איך הוא לא מועמד לשחקן המשתפר? סוכנויות ההימורים, אגב, בכלל לא מציבות אותו בשישייה הראשונה של המועמדים לפרס. גם אם יקבל קולות, ייתכן שבסופו של דבר הוא יסיים במקום הנמוך יותר מהמקום השישי בו סיים בשנה שעברה. אבדיה התחיל את העונה הזאת בתור שחקן טוב, הלך אחורה לשחקן בינוני בחודשים האחרונים שלו בפורטלנד, וסיים את העונה בתור שחקן טוב יותר, אולי אפילו טוב מאוד.

מ-75 ל-90, לא מ-65 ל-80
לא בטוח שזה מספיק. בעוד שבעבר ראינו שחקנים כמו ארון ברוקס וראיין אנדרסון זוכים בתואר השחקן המשתפר של העונה, הרשימה התהפכה בשנים האחרונות וכעת זוכים שחקנים שעושים את הקפיצה מ"טוב מאוד" למצוין. גם הטאבו שהיה על שחקנים צעירים או בחירות גבוהות נעלם, כשג'ה מוראנט זכה בתואר בשנה השלישית שלו וטירייס מקסי בשנה הרביעית.

בשביל לזכות בתואר השחקן המשתפר, אתה צריך להפוך מטוב מאוד למצוין. ארבעת הזוכים האחרונים (טירייס מקסי, לאורי מרקנן וג'ה מוראנט) נבחרו באותה העונה לאולסטאר, וכך גם המועמד המוביל קייד קנינגהאם. רנדל זכה אחרי שנה של 19.5 נקודות ו-9.7 ריבאונדים למשחק, מקסי אחרי עונה של 20.3 ומוראנט אחרי שנה שבה הוא היה השחקן הכי טוב בקבוצת פלייאוף.

לא רק שכל אחד מהם סיים את העונה בה הוא זכה בתואר השחקן המשתפר כשהוא יותר טוב מאבדיה כרגע, כל אחד מהם גם התחיל אותה כשהוא יותר טוב מאבדיה. מקסי, לצורך העניין, התחיל את 2023/24 במקום ה-42 בדירוג מאה השחקנים של ESPN וסיים אותה כשהוא זכה בשחקן המשתפר. מוראנט התחיל במקום ה-31 וסיים את העונה עם השחקן המשתפר. אבדיה בכלל לא היה במאייה בתחילת העונה הנוכחית, וגם עכשיו (בדירוג המתעדכן של דה רינגר) רק במקום ה-66. זה לא אותו סדר גודל.

כאן נכנס עניין רלוונטי אחר, פלייאוף. כדורסל זה משחק קבוצתי ויש משמעות להצלחה של הקבוצה עצמה, ולכן לא מקרי שגם הרוב המוחלט של השחקנים המשתפרים המטרה של העונה הסדירה היא להגיע לפלייאוף, ולכן שמונה מעשרת הזוכים האחרונים בשחקן המשתפר, פרס ג'ורג' מיקן, הגיעו לפלייאוף. שני היחידים שלא היו ברנדון אינגרם בעונת הקורונה, כשהפליקנס שלו הפסידו 6 מ-8 משחקים בבועה, ומרקנן. אבדיה אמנם בעונה טובה ואמנם השתפר, אבל במקום ה-12 במערב במאזן 39:33 שלילי. זה אמנם טוב יותר ממה שיש לפורטלנד בלעדיו, אבל לא כניסה לפלייאוף מהדרך הראשית.

החריג השני, שחריג גם בהתחשב בכך שהוא לא היה כוכב לפני הזכייה בפרס מיקאן (שמו של פסל השחקן המשתפר), הוא לאורי מרקנן. מרקנן היה שחקן של 14.5 נקודות ב-11.5 זריקות למשחק בקליבלנד, עבר ליוטה תמורת דונובן מיצ'ל והפך בג'אז לשחקן של 25.6 נקודות למשחק, כשהאחוזים שלו משתפרים מכל הטווחים. השיפור הזה ופתיחת העונה הגדולה של הג'אז הפכו אותו לזוכה ראוי לשחקן המשתפר, זוכה שקיבל 69 הצבעות מ-100 אפשריות למקום הראשון.

 

 

אז מי מועמד?
אבדיה אמנם השתפר, אבל העלייה של ה-2.3 נקודות למשחק עליה פירטנו קודם לכן לא דרסטית. פורטלנד נראתה רע בחלק גדול מדי מהעונה, אבל המועמד המוביל לזכייה בתואר מזכיר יותר את מרקנן מאשר זוכים אחרים. דייסון דניאלס, מי שעשוי לעשות דאבל נדיר ולזכות גם בשחקן ההגנה של העונה, העלה את כמות הנקודות שלו פי 2.4, את כמות החטיפות פי 2 (ל-3 במשחק), את כמות האסיסטים פי 1.6 ואת כמות הריבאונדים פי 1.5. הוא מועמד לשחקן המשתפר כי הוא השחקן שהשתפר יותר מכל אחד אחר.

נכון שזה קרה גם בגלל שהוא יצא מהממבו ג'מבו של ניו אורלינס לקבוצה בריאה יותר וגם כי כמות הזריקות והנגיעות עלתה משמעותית, אבל זה הפך אותו למועמד המוביל מבחינת זכויות ההימורים. דניאלס מגלם את הפאסיב-אגרסיב הגלום בתואר השחקן המשתפר, כשהוא שחקן שהפך מ"גרוע" ל"טוב מאוד" בשנה אחת. לכן הוא המועמד המוביל, בגיל 21.

שני המועמדים המובילים האחרים נבחרו השנה לראשונה לאול-סטאר, ועשו את הקפיצה מ"טוב מאוד" למצוין. הראשון הוא קייד קנינגהאם, שאמנם לא השתפר באופן משמעותי באף קטגוריה סטטיסטית אך עושה את זה עכשיו בקבוצת פלייאוף שניצחה 30 משחקים יותר מהשנה שעברה, נתון היסטורי, כשהוא השחקן המוביל שלה. המועמד השני (ובעיניי מי שצריך לזכות בשחקן ההגנה של העונה) הוא אוון מובלי, שגם לא השתפר באופן סטטיסטי חריג אבל אולי השחקן הטוב ביותר של קליבלנד השנה. הקאבלירס שלו השתפרו ב-16 ניצחונות, כשההתקפה השתפרה פלאים, גם בזכות מובלי.

שלושתם, אגב, נכנסו לליגה אחרי אבדיה. קנינגהאם ומובלי נבחרו בשלישייה הראשונה בדראפט, כך שהשיפור שלהם על הנייר "טבעי", אבל אחרי שמוראנט (הבחירה השנייה) זכה הקריטריון הזה לא רלוונטי. יש קולות שטוענים שפרס "השחקן המשתפר" צריך לקרות לשחקן שעושה קפיצה לא צפויה בשלב מאוחר יותר בקריירה, ולכן הבחירה הנכונה בעיניי לזוכה היא דווקא איביצה זובאץ. 

זובאץ בן ה-27 שיחק ב-79 משחקים, העלה את כמות הנקודות שלו פי 1.4, את כמות הריבאונדים שלו פי 1.4 וכמעט הכפיל את מספר האסיסטים, כשהוא במקביל השחקן הכי חשוב בהגנה של הקליפרס שעומדת, נגד כל הסיכויים וההערכות, לסיים בשישייה הראשונה אם תנצח את גולדן סטייט. זובאץ זוכה קלאסי יותר, ויש עוד מועמדים ראויים כמו אוסטין ריבס, טיי ג'רום, כריסטיאן בראון, טיילר הירו, ארון וויגינס, פייטון פריצ'ארד ואולי אף ג'יילן גרין, כל אחד מהם יכול לסיים מעל אבדיה. למרות זאת, התחרות בין דניאלס, קנינגהאם ומובלי. כאן נכנסות הבשורות הטובות מבחינת הישראלי של פורטלנד.

 

 

המשתפר של 2025/26?
אם בשנים האחרונות ראינו שחקנים שמובילים את הקבוצה שלהם לפלייאוף זוכים בתואר השחקן המשתפר, או שחקנים שכבר היו שם דבר בליגה זוכים בתואר השחקן המשתפר, יש לאבדיה סיכוי לא רע בעונה הבאה. נכון שעוד מוקדם, אבל זה הרגיש כאילו בחודשים האחרונים של השנה הבלייזרס למדו איך לשחק סביבו.

פורטלנד עדיין אחת מקבוצות הקליעה החלשות ב-NBA, מה שפגע ביכולת של אבדיה להכנס לסל. אם הבלייזרס באמת ינסו לצרף שחקנים שקולעים בצורה טובה יותר סביבו, וייפטרו מחלק מהשחקנים הוותיקים שבעיקר בזבזו זריקות ושיחקו כדורסל עייף, יכול להיות שאבדיה של מרץ ואפריל 2025 יהיה כאן לאורך עונה שלמה.

אם השחקן שקלע 25 נקודות עם 10.6 ריבאונדים ו-5.5 אסיסטים למשחק (אמנם ב-43% מהשלוש שלא צפוי להחזיק לאורך שנה שלמה), יהיה שם גם ב-2025/26, פורטלנד יכולה למצוא את עצמה בעשירייה אם לא בשישייה של המערב. בטח אם שיידון שארפ ימשיך להתקדם בהגנה ואם סקוט הנדרסון, שנראה טוב יותר ככל שהתקרבנו לסוף העונה, יעשה קפיצה נוספת.

אפשר כבר עכשיו לדמיין תסריט ריאלי בו אבדיה מועמד לשחקן המשתפר בעונה הבאה. אם הוא יעבור את רף 65 המשחקים יש לו קייס גם לחמישיית ליגה, למרות שהחמישיות בשנתיים האחרונות חסרות עמדה וכבר בלי החלוקה לגארדים, פורוורדים וסנטרים שהייתה עשויה להועיל לו בהתחשב בתחרות מצד הפורוורדים. כל זה עוד רחוק, למרות שמפתה להאמין שאבדיה יקלע 23 נקודות לערב, ינצח כ-48 משחקים עם פורטלנד, יסיים בפליי-אין, בחמישיית הליגה השלישית ועם פרס השחקן המשתפר ביד.

הוא אמנם היה פעמיים מועמד לשחקן החודש ולשחקן השבוע, אבל אנחנו יוצאים מ-2024/25 בתחושה שהקפיצה שלו התחילה להגיע, אבל עדיין לא כאן לאורך זמן ומול יריבות שמתחילות מאותה נקודה, מאזן 0:0. דני עשוי להציב לעצמו את ה-MIP כמטרה בשנה הבאה. השנה, למרות הקפיצה, זה עוד רחוק.