המשלחת הישראלית למשחקים האולימפיים בטוקיו 2020 כבר עשתה היסטוריה בשלושה ענפים בהם היא שלחה נציגים ראשונים אי פעם בתולדות האולימפיאדות (בייסבול, קשתות וגלישת גלים), והיום (שלישי) היא תעשה היסטוריה נוספת עם עוד ענף כזה - רכיבה על סוסים. מתוך 90 הספורטאים והספורטאיות במשלחת, ארבעה מהם יתחרו ברכיבה על סוסים, כאשר שלושה מתוכם ישתתפו במקצה היחידים וכל הארבעה במקצה הקבוצתי.
קודם כל, קצת פירוט על איך התחרות עובדת. ענף הרכיבה על סוסים הוא היחיד במשחקים האולימפיים ללא הבדל מגדרי, והוא מתחלק לשלוש קטגוריות - תחרות הקפיצות, תחרות הדרסאז' (רכיבה אמנותית) ותחרות האיוונטינג (משולב עם כמה מקצים, קצת כמו קרב-רב). הקטגורייה הרלוונטית אלינו היא הקפיצות בלבד, לשם העפילה הנבחרת הישראלית. מקצי המוקדמות של תחרות היחידים ייחלו מחר בשעה 13:00, וביום רביעי באותה השעה ייערך הגמר. בשישי ושבת (גם בשעה 13:00) יתקיימו המוקדמות והגמר של המקצה הקבוצתי.
אז מה בעצם קורה במהלך התחרות ואיך הולכת שיטת הניקוד? נרשמו 73 רוכבים ורוכבות מ-35 מדינות שונות, ו-30 הראשונים בתום המוקדמות יעלו לגמר. חמישה שופטים יבחנו כל תרגיל של כל רוכב או רוכבת ויקבעו כמה נקודות שליליות לחלק. כמובן שהמטרה היא לקבל כמה שפחות נקודות שליליות, שמצטברות בעקבות טעויות במהלך הקפיצות. כל המתחרים קופצים באותו המסלול, והמטרה היא לבחון את הקשר בין הרוכב לסוס שלו.
במסלול יש בין 12 ל-14 מכשולים שעל הסוס לנתר מעליהם. שופטים יכולים לתת מינוס שלוש נקודות לרוכב אם הסוס שלו מסרב לקפוץ מעל אחד המכשולים, מינוס שש נקודות אם זה קורה בפעם השנייה והדחה כללית מהתחרות אם זה קורה בפעם השלישית באותו התרגיל. גם נפילה של הסוס או של הרוכב מהסוס מובילה להדחה. נגיעה של הסוס במכשול או הפלת חלקים מהגדר מובילה לצבירת ארבע נקודות שליליות, עניין די נפוץ בענף. כמו כן, לכל מתחרה יש 89 שניות לבצע את התרגיל שלו (מרחק של 590 מטרים בסך הכל). סיום מאוחר יותר עלול גם כן להוסיף נקודות שליליות.
בונד ודונטלו יעשו היסטוריה (GETTY)
ולוק. הרוכב הצעיר בנבחרת (GETTY)
ושימו לב לחוקים הבאים של ה-FEI, פדרציית הרכיבה הבין לאומית. ראשית, על הרוכבים להיות לפחות בני 18, ועל הסוסים להיות לפחות בני 9. אין מגבלת גיל מקסימלי. כל הסוסים עוברים בדיקה וטרינרית על מנת לוודא שהם כשירים ולא סובלים ממחלה מסוימת. זה קורה כמובן גם לפני המשחקים וגם במהלכם.
אז מי הם המתחרים הישראלים? מדובר באשלי בונד (עם הסוס דונטלו 141), טדי ולוק (עם הסוס אמסטרדם 27), אלברטו משען (עם הסוס קוסה נוסטרה) ודניאל גולדשטיין-וולדמן (עם הסוס קווינסלנד E). גולדשטיין-וולדמן היא היחידה שלא תתחרה מחר, שכן היא צורפה לסגל על מנת לקחת חלק במקצה הקבוצתי. מחר יופיעו בונד (מתחרה מספר 28 בסדר), ולוק (מספר 34) ומשען (מספר 41).
בונד (בת 36) היא בתו של שחקן ודוגמן ישראלי-אמריקני סטיב בונד. היא קיבלה אזרחות ב-2018, כששנתיים לפני כן היא זכתה בגביע העולם בקפיצות. ולוק, הרוכב הכי צעיר בנבחרת (בן 23), הוא סטודנט באוניברסיטת ייל וגם סוכן נדל"ן. משען (בן 42) הוא המנוסה ביותר בענף, והוא כבר התחרה במשחקים האולימפיים בבייג'ין 2008 ולונדון 2012 תוך שהוא מייצג את מקסיקו, שם נולד. הוא סיים במקום החמישי בלונדון. ב-2016 עלה לישראל והחל לייצג אותנו בסבב העולמי. גולשטיין-וולדמן (בת 36), שכאמור תשתתף רק בתחרות הקבוצתית, נולדה בניו יורק אך הראתה זיקה לישראל עוד בטיול בת המצווה שלה, ובכל קריירת הבוגרים שלה ייצגה אותנו. הוריה היו שחקני סקווש מקצועיים, והיא ידועה בעולם הרכיבה בעיקר בגלל צבע השיער שלה ותוספות השיער שהיא אוהבת לשים.
גולדשטיין-וולדמן תקח חלק בתחרות הקבוצתית (GETTY)