$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

שיאים וחגיגות ה-100: המספרים מאחורי אולימפיאדת פריז 2024

השאיפה לשוויון, המשלחות הגדולות והשוואה לטוקיו. "מקרא אולימפי", חלק ג'

ארד ירושלמי
ארד ירושלמי  19.07.24 - 16:15
(GETTY)
(GETTY)

זה כל כך קרוב ואי אפשר לחכות יותר. אחרי שהסתיימו להם טורנירי היורו, הקופה אמריקה, ווימבלדון ועוד לא מעט תחרויות בין לאומיות גדולות בענפים שונים, כעת הגיע הזמן להתרכז בדבר האמיתי - המשחקים האולימפיים.

עוד לפני שכל העיניים יישאו לעבר העיר פריז, זה בדיוק הזמן לעשות סקירה קטנה של כל הנתונים הסטטיסטיים המעניינים כדי לעשות קצת סדר. ברוכים הבאים לפרק ג' בסדרת הכתבות "מקרא אולימפי". אחרי שדיברנו בפרק א' על האירועים הבולטים ובפרק ב' על המיקומים של התחרויות, כעת ניגע במספרים.

נתחיל מכמה פרטים כלליים. המשחקים האולימפיים הקרובים יהיו ה-30 שיתקיימו בהיסטוריה, במתכונת המודרנית כמובן. יש לציין שמבחינת הספירה הרשמית מדובר במהדורה ה-33 של המשחקים, שכן שלוש מהדורות בעבר בוטלו בגלל מלחמות העולם (1916, 1940 ו-1944).

זו הפעם השלישית שפריז מארחת את המשחקים האולימפיים בקיץ, העיר השנייה שעושה זאת (אחרי לונדון). הפעם הקודמת שפריז אירחה הייתה לפני 100 שנה בדיוק, ב-1924. צרפת אירחה גם שלוש פעמים את משחקי החורף, ובכך האולימפיאדה הקרובה תהיה השישית במדינה.

אם בטוקיו 2021 נשברו שיאים של כמות הספורטאים, הענפים והאירועים על מדליות, הפעם בבירת צרפת המספרים קצת מצטמצמים. כ-10,500 ספורטאים וספורטאיות הבטיחו את מקומם בפריז, כמות מוגבלת באופן מכוון על מנת להבטיח שוויון מגדרי (לראשונה בהיסטוריה), עם 5,250 נשים ו-5,250 גברים. זו אמנם הכמות הכוללת הכי קטנה מאז אטלנטה 1996, אך המטרה כנראה מקדשת את האמצעים.

כמו כן, המשחקים הפעם מורכבים מ-32 ענפים (אחד פחות מהשיא שנקבע בטוקיו לפני שלוש שנים) ו-329 אירועים על מדליות (10 פחות מהשיא שנקבע בטוקיו). מבין כל הענפים, רק אחד עורך בכורה אולימפית, וזהו ענף הברייקינג. שני ענפים שהיו בטוקיו וירדו הם ענפי הבייסבול והקראטה.

התחרויות של כמעט כל הענפים יתקיימו בפריז, בין אם מרכז העיר או בפרברים שמסביב. ישנם מספר ענפים שיתקיימו בערים אחרות במדינה (דוגמת כדורגל, כדורסל, כדוריד, שייט, חתירה וקליעה), וישנו את ענף גלישת הגלים שישבור שיא ויהיה הענף הכי רחוק אי פעם מהעיר המארחת - בטהיטי, 15,730 ק"מ מעיר האורות. השיא הקודם: 15,600 ק"מ, כשתחרויות הרכיבה על סוסים של מלבורן 1956 התקיימו בכלל בשבדיה.

נכון לעכשיו, 206 משלחות מובטחות במשחקים הקרובים עם לפחות נציג אחד או נציגה אחת. זה כולל את המשלחת הנייטרלית של הספורטאים מרוסיה ובלארוס שלא יכולים להתחרות תחת הדגלים של המדינות שלהם, וכולל גם את משלחת הפליטים/ות.

המשלחת הגדולה ביותר היא כמובן ארה"ב, עם 592 ספורטאים (נכון לכתיבת שורות אלו). במקום השני נמצאת המארחת צרפת עם 573, ואחריהן משלימות את החמישייה אוסטרליה, גרמניה ויפן. כרגע יש לא פחות מ-33 משלחות עם מעל 100 נציגים ונציגות. לישראל יש כרגע 88, והיא במקום ה-36 בטבלה הזאת (יחד עם ניגריה). השיא של ישראל הוא כזכור 90 ספורטאים במשחקים בטוקיו. המשלחת הישראלית גדולה יותר משל מדינות כמו קזחסטן, אוסטריה, קרואטיה, פורטוגל, קניה וג'מייקה.

וכעת נעבור לשיאים שיכולים להישבר בגזרת הספורט עצמו. קווין דוראנט יכול להפוך ב-10 באוגוסט לראשון אי פעם בגברים שזוכה בארבע מדליות זהב קבוצתיות, בכל ענף ספורט. הוא לקח חלק בשלוש הזכיות האחרונות של נבחרת ארה"ב בטורניר האולימפי. העניין הוא, שלמחרת ספורטאי אחר יכול להשוות את השיא שלו, ביום האחרון של המשחקים - ניקולה קרבאטיץ', שחקן הכדוריד האגדי של נבחרת צרפת, זכה בזהב בבייג'ין 2008, לונדון 2012 וטוקיו 2021, ויקווה לפרוש עם זהב נוסף מול הקהל הביתי.

בנשים, קייטי לדקי (שחייה) ואיזבל וורת (רכיבה על סוסים) יקבלו הזדמנות להפוך לשיאניות של הזכיות במדליות זהב אולימפיות. השיא שייך ללאריסה לטינינה, מתעמלת המכשירים מברית המועצות שזכתה ב-9 מדליות מזהב במלבורן 1956, רומא 1960 וטוקיו 1964. ללדקי ו-וורת יש 7 מדליות זהב כ"א, כאשר לאמריקנית יש ארבעה משחים בהם היא יכולה לזכות ולהפוך לשיאנית הבלעדית. לגרמניה בת ה-55, עבורה מדובר בהופעה שביעית במשחקים יש שתי תחרויות בקפיצות הסוסים.

ואם כבר ספורטאיות וותיקות, אז אחד השיאים המרשימים שנראה יהיה של הקלעית נינו סלוקבדזה. הגאורגית בת ה-55 תרשום הופעה מספר 10 (!) במשחקים האולימפיים, שכן היא הופיעה בכל המהדורות החל מסיאול 1988 ועד היום. היא תגדיל את השיא של עצמה בתור האישה עם הכי הרבה הופעות, ותשתווה גם לשיאן בגברים - יאן מילאר, רוכב הסוסים הקנדי.

נתונים נוספים שראויים לציון: מעל 15 מיליון איש צפויים להגיע לפריז כדי לצפות במשחקים מקרוב, כאשר מעל 20,000 חיילים ו-40,000 שוטרים יאבטחו את המשחקים. כ-26,000 עיתונאים ואנשי תקשורת עם אקרדיטציות יגיעו למשחקים, ובסביבות ה-45,000 מתנדבים ומתנדבות יעזרו למארגנים. הסכום המוערך שצרפת הוציאה על המשחקים: 9 מיליארד יורו.