בייג'ין 2008. אריק זאבי, גל יקותיאל ואליס שלזינגר... וזהו. כעבור 16 שנים המהפכה הושלמה רשמית עם לא פחות מ-12 נציגים ו-3 מדליות אולימפיות במשחקים האולימפיים בפריז - ענבר לניר (כסף), פיטר פלצ'יק (ארד) וכעת גם רז הרשקו (כסף) (צפו באיפון המהיר בנגן הוודיאו למעלה).
אז איך זה קרה? לקראת המשחקים האולימפיים בלונדון התחלפה השדרה הניהולית והמקצועית באיגוד הג'ודו. לצד משה פונטי הגיעו גם אורן סמדג'ה וגם שני הרשקו - שם נוצרה התשתית, שאיפשרה עלייה משמעותית בהיקף הג'ודאים הרשומים ובהיקף המשתתפים - בכל תחרות - גראנד סלאם, גראנד פרי, אליפויות אירופה ואליפויות עולם. היכן שיש מזרן - יש ג'ודאים ישראלים.
התוצאה ברורה - כבר מריו 2016 אנחנו רואים כדרך קבע ג'ודאים ישראלים המגיעים למשחקים האולימפיים במיקומים בולטים בדירוג העולמי. ובג'ודו, שבו ביום נתון הכל יכול לקרות, יותר נציגים = סיכוי יותר גדול למדליה.
לצד זאת, גיבוש בלתי מתפשר של חברי הנבחרת ואפשר היה לראות את זה בעידוד הבלתי פוסק בפריז, שקיבלו לניר ופלצ'יק - ומעבר לכך בתחרות הקבוצתית האולימפית בטוקיו לפני 3 שנים.
הנתונים:
בייג'ין 2008 - 3 ג'ודאים
לונדון 2012 - 5 ג'ודאים
ריו 2016 - 7 ג'ודאים
טוקיו 2020 - 12 ג'ודאים + נבחרת קבוצתית
פריז 2024 - 12 ג'ודאים + נבחרת קבוצתית
במחזור האולימפי האחרון הייתה ביקורת לא קטנה על נבחרת הג'ודו, בדגש על נבחרת הגברים, שלא הגיעה להישגים יוצאי דופן מאז המשחקים האולימפיים בטוקיו. גם חוסר ההצלחה בימים הראשונים בפריז חידד את הביקורת, אך אין ספק שהיום המדהים של פיטר פלצ'יק באולם ג'ודו שינה את הנרטיב והזכיר לכולם - שמדובר באחד הענפים האולימפיים הבכירים שלנו.
צפו במדליות של לניר ופלצ'יק >>
וההישגים? מדברים בעד עצמם.
ריו 2016
ירדן ג'רבי - מדליית ארד, עד 63 ק"ג
אורי ששון - מדליית ארד, מעל 100 ק"ג
טוקיו 2020
נבחרת קבוצתית - מדליית ארד
פריז 2024
ענבר לניר - מדליית כסף, עד 78 ק"ג
פיטר פלצ'יק - מדליית ארד, עד 100 ק"ג
רז הרשקו - מדליית כסף, מעל 78 ק"ג
המדליה הראשונה בתור הזהב של הענף. ג`רבי (gettyimages)