בעוד שנה בדיוק זה קורה: יורו 2020 - חגיגת הכדורגל הגדולה של הקיץ הבא תצא לדרך עם משחק פתיחה ססגוני באולימפיקו של רומא. התענוג ייערך חודש שלם וייפרס על פני 12 ערים שונות ביבשת, כשמשחקי חצי גמר והגמר יתקיימו בראשית יולי באצטדיון וומבלי. בניגוד ל-15 המהודרות הקודמות באופ"א החליטו לחגוג 60 שנה לטורניר עם הרחבתו ל-12 מדינות שונות, דבר שיוצר לא מעט בעיות לוגיסטיות, אליהן נתייחס בהמשך.
כך עולים ליורו
10 הנבחרות שיסיימו במקום הראשון בבית המוקדמות יעפילו אוטומטית ואליהן יצטרפו גם 10 הסגניות. מה שמותיר עוד 4 מקומות פנויים שיקבעו דרך הפלייאוף. נכון לעכשיו עלו 16 נבחרות לשלב הפלייאוף דרך ליגת האומות: פורטוגל, הולנד, אנגליה, שוויץ (דרג 1), בוסניה, שבדיה, דנמרק ואוקראינה (דרג 2), סקוטלנד, נורבגיה, סרביה ופינלנד (דרג 3) וגיאורגיה, מקדוניה, קוסובו ובלארוס (דרג 4). הנ"ל יתמודדו ביניהן בשיטת חצי גמר וגמר, כאשר מנצחת כל דרג תעלה ליורו. כאמור, זכייה בליגת האומות לא מקנה לפורטוגל כרטיס אוטומטי.
כך ישראל תעלה לפלייאוף
אם אחת או יותר מהנבחרות שהוזכרו כבר תבטיח את המקום בפלייאוף שייערך בחודש מרץ, הרי שהנבחרות המדורגות מתחתיהן יתפסו את מקומן. הדירוג הוא של ליגת האומות ובו ישראל מדורגת במקום ה-32. זה אומר, שאם ישראל תסיים במקום השלישי ומטה בשלב המוקדמות, עליה לקוות שלא יותר מ-2 נבחרות המדורגות מתחתיה יעפילו אוטומטית ליורו: הונגריה, רומניה, יוון, אלבניה, מונטנגרו, קפריסין, אסטוניה, סלובניה וליטא. אם התנאי הזה יתקיים, ישראל תשחק בפלייאוף.
הערים המשתתפות
12 אצטדיונים מ-12 מדינות שונות יערכו את המשחקים בקיץ הבא. רומא ובאקו ישובצו לבית A, סיינט פטרסבורג וקופנהאגן בבית B, אמסטרדם ובוקרשט בבית C, לונדון וגלזגו בבית D, בילבאו ודבלין בבית E ומינכן ובודפשט בבית F. משחקי שמינית הגמר יתקיימו ב-6 ערים: קופנהאגן, בוקרשט, אמסטרדם, דבלין, בילבאו, בודפשט וגלזגו. ברבע הגמר: מינכן, באקו, סיינט פטרסבורג ורומא. חצאי הגמר והגמר יתקיימו בוומבלי.
גרמניה והולנד יארחו במינכן ואמסטרדם, אם יעלו (getty)
הגרלה מסוג אחר
בפעם הראשונה בהיסטוריה תתקיים הגרלת שלב הבתים (30.11) לטורניר הגמר עוד בטרם ידעו מי 4 העולות מהפלייאוף. מאחר שמדובר במספר מארחות, הרי שכבר חלק מההגרלה כבר ידועה. אם איטליה ואזרבייג'ן יעפילו הן ישובצו לבית A, רוסיה ודנמרק לבית B, הולנד ורומניה לבית C, אנגליה וסקוטלנד לבית D, ספרד ואירלנד לבית E וגרמניה והונגריה לבית F.
אגב, בניגוד לעבר שבו חילקה אופ"א את המשחקים ל-A1-A2 או D3-D4, כדי שרוכש כרטיס יידע כי הוא יוכל לבחור את המשחק בין המדורגת ראשונה לשנייה או הרביעית לדוגמא - כעת אין אפשרות כזאת. לצורך העניין, לא ניתן לדעת מתי איטליה שצפויה לארח בבית A תפגוש את היריבה השנייה בבית (שיכולה להיות צרפת או פורטוגל למשל) במשחק הראשון, שני או שלישי.
המארחת הופכת לאורחת
בהנחה שיהיה לפחות זוג מארחות אחד כזה שיעלה, תיאלץ להתקיים הגרלה מי מהשתיים תארח את המשחק ביניהן. כלומר, יכול להיות מצב תיאורטי שבו אנגליה תארח שני משחקים בוומבלי ותקיים את המשחק השלישי שלה בחוץ - בהמפדן פארק מול סקוטלנד. אם רק מארחת אחת תעלה, למשל הולנד כן ורומניה לא, הרי שלושת המשחקים של האוראנג' יתקיימו באמסטרדם ארנה.
עוד מצב חדש שעלול להתקיים - לראשונה בהיסטוריה נבחרת לא תעפיל לטורניר בו היא מארחת משחקים. המצב הזה נכון ככול הנראה לגבי אזרבייג'ן שהפסידה עד כה את כל המשחקים שלה במוקדמות היורו וסיכויי לאחר בבאקו בקיץ הבא נמוכים עד קלושים. אגב, אם אחת הנבחרות המארחות לא תעפיל אוטוטמית ליורו ותיפול לפלייאוף, תתקיים הגרלה מיוחדת באפריל 2020 על מנת לקבוע את השיבוצים הנוספים.
מי ייקח לרונאלדו את התואר? אם בכלל (getty)
מרחקים אדירים
אחד האתגרים הגדולים של הטורניר יהיו המרחקים בין הערים השונות. למשל, אוהד שימצא את עצמו ברבע גמר במינכן ב-3.7 וישיג כרטיס גם לרבע הגמר בבאקו למחרת, ייאלץ לגמוע מרחק של 4,100 ק"מ כדי להגיע ליעד. מדובר על טיסה של 8 שעות וחצי. זה עוד לא הכל. לאחר מכן אם יחפוץ במשחק חצי הגמר בלונדון, עליו לעבור עוד 4,600 ק"מ כדי לנחות בוומבלי. המרחק הקצר ביותר הוא בין דבלין לגלזגו - 400 ק"מ בלבד.
מכירת כרטיסים
היום החלה אופ"א במכירה הראשונה של הכרטיסים. 1.5 מיליון כאלה (מתוך 3) יימכרו בשלוש קטגוריות שונות, כאשר לכל מדינה תמחור שונה, בהתאם לכח הקנייה ולמשכורת הממוצעת במדינה. כך, למשל, המחיר לקטגוריה 1 באצטדיון באמסטרדם יהיה 185 יורו, ואילו בקטגוריה דומה בבאקו, המחיר יהיה 125 יורו. המחירים לגמר בלונדון יהיו 945 יורו לקטגוריה 1, 595 יורו לקטגוריה 2 ו-295 יורו לקטגוריה 3. לחצו על הלינק להרשמה לרכישת הכרטיסים ליורו.
ישראל חולמת על היורו. אפשר לנסות גם דרך הפלייאוף (אודי ציטיאט)