ממש בימים אלו, על פי לוח הזמנים המסודר באתר של מה שפעם היה יורו 2020, אמורה הייתה להתקיים "מכירת הכרטיסים החוזרת" לטורניר הנבחרות הגדול של היבשת.
על פי התיאור של אופ"א, במסגרת המכירה הזו, אוהדים שרצו להיפטר מכרטיסים לא רצויים היו רשאים להציע אותם דרך האתר הרשמי למכירה חוזרת ואם מישהו אכן לקח אותם (ומן הסתם, כמעט כל אותם כרטיסים היו נחטפים מיד), האוהד המוכר היה יכול לקבל את כספו בחזרה.
אלא שהיום (שלישי), עם ההחלטה הסופית על הזזת הטורניר שנה קדימה, לקיץ 2021, בעקבות התפשטות הקורונה ברחבי העולם, אופ"א וכל אוהד שקנה כרטיס ליורו 2020, גם אלה שהתכוונו למכור אותם מחדש וגם הרוב המכריע, שכבר חלמו על הרגע בו ייכנסו בשערי האצטדיון, מתעוררים למציאות חדשה וכעת, כולם יתחילו לשבור את הראש בניסיון להבין מה עושים ואיך עושים.
מחיר הכרטיסים יוחזר, אבל מה עם עלות הלינה והטיסות? (getty)
***********
רק לפני חודש פרסמה אופ"א בגאווה ידיעה לפיה ביקוש הכרטיסים למשחקי היורו שבר שיא היסטורי וכבר הגיע ל-28.3 מיליון (בסך הכל, 3 מיליון כרטיסים היו אמורים להימכר לטורניר). מתוך המספר הזה, 19.3 מיליון בקשות באו מהקהל הרחב ואז, כאשר החלה המכירה הספציפית בדצמבר החארון לאוהדי הנבחרות שהבטיחו את עלייתן, התקבלו עוד 9 מיליון בקשות, פי שלושה ממה שהיה ביורו 2016. כל זאת, עוד לפני אפריל. שם, אחרי שהיו נקבעות ארבע העולות משלב הפלייאוף, האוהדים של הנבחרות הללו היו יכולים גם הם להגיש בקשות לרכישת כרטיסים ייעודיים.
נדמה היה שההחלטה לפזר את הטורניר בין 12 מדינות שונות הייתה מבריקה. אלא שכעת הגלגל הזה התהפך במכה ובמקום שארגון הכדורגל האירופי יצטרך להתגייס לעזרתה של מדינה אחת בלבד שצריכה להתמודד עם בעיית הדחייה, באופ"א יחפשו פתרונות ל-12 מדינות שונות שבנו על ההכנסות.
כאב ראש לא קטן לאופ"א (getty)
***********
כיוון שכל מדינה הייתה אמורה לארח באצטדיון הנבחר שלה רק ארבעה משחקים (שלושה בשלב הבתים ואחד בנוקאאוט), למעט לונדון שם ייערכו חצאי הגמר והגמר של הטורניר אם וכאשר, הרי שהמכה הכלכלית היא הבעיה הקטנה יותר של אופ"א. הצרה הגדולה היא הלוגיסטיקה, של מאות אלפים שקנו כרטיסים לא רק למשחקים, אלא גם כרטיסי טיסה לתאריכים מסוימים, בנוסף לחדרי מלון בערים המארחות.
חלק מאותם אוהדים כבר שילמו את מלוא הכסף על כל החבילות הללו, אחרים רק על כרטיסי המשחקים ומישהו יצטרך כעת להבין את ההשלכות של הדחייה ואיך מפצים גם את האוהדים וגם את בתי המלון וחברות התעופה.
בכל זאת, בסופו של דבר התקווה הגדולה של כולם כרגע היא שאכן יהיה אפשר לקיים את היורו בקיץ הבא עם אוהדים וכל החגיגה, אבל כדי שזה יקרה, צריך לוודא שהאוהדים אכן מקבלים את כספם בחזרה (כי רובם לא יוכלו להרשות לעצמם לשלם מחדש על הכל) ומנגד, שחברות התעופה ובתי המלון לא קורסים בשל אובדן ההכנסה העצום. ההכנסה הצפויה מהמשחקים הוערכה על ידי אופ"א בכ-2.5 מיליארד דולר.
כמובן שבסופו של יום, לאופ"א לא באמת נותרה ברירה. בארגון ניסו למשוך את ההחלטה כמה שניתן, אבל קצת פחות משלושה חודשים לפני פתיחת המשחקים כבר ברור לכולם שגם בתסריט האופטימי ביותר, היה מדובר ביורו ללא קהל. כעת, אופ"א צפויה להציב את מיטב המנהלים והעובדים שלה על מנת שיפתרו את הפלונטר הזה, כמותו לא זכור בכדורגל האירופי.
"אופ"א מבקשת להרגיע את רוכשי הכרטיסים ולקוחותיה. אם לא יוכלו להגיע לטורניר שיתקיים ב-2021, מלוא הכסף יוחזר לרוכשי הכרטיסים. מידע נוסף יועבר באמצעות הדואר האלקטרוני ובאתר הכרטיסים של אופ"א", נכתב בהודעה רשמית של הארגון, אבל לא בטוח שאלה שכבר השיגו את הכרטיס המיוחל ותכננו להיות בטורניר, כל כך מרוצים.