בסרט הזה נדמה שכבר היינו. גם במהלך ההקרנה שלו בשנה שעברה אירופה כולה נכנסה לסגר והפחד מהלא נודע בער בעצמותיהם של ראשי אופ"א. פחות מחמישה חודשים לבעיטת הפתיחה של יורו 2020 - זה שנדחה לפני כעשרה חודשים בגלל הקורונה - ועדיין לא ממש ברור באיזה אופן הוא יתקיים. לפחות, דבר אחד בטוח: אליפות אירופה תצא לדרך בקיץ, יהיה אשר יהיה. כנראה לא הסוף ההוליוודי שכולם ייחלו לו, אבל עדיין יש תקווה של חזרה לנורמליות.
נכון לרגע לזה, מתכונן היורו להתקיים במתכונתו המקורית שהגה בזמנו נשיא אופ"א הקודם מישל פלטיני - 12 ערים שונות ברחבי אירופה אמורות לקחת חלק בחגיגה היבשתית בהשתתפות 24 נבחרות החל מה-11 ביוני, באצטדיון האולימפי ברומא, ועד למשחק הגמר הגדול בוומבלי ב-11 ביולי. בתחילת החודש אפילו נשמע אלכסנדר צ'פרין, נשיא אופ"א, בטוח בעצמו: "בעקבות התחלת מתן החיסונים, אנחנו מתכוונים לקיים את היורו כסדרו". אלא שהמציאות באירופה הרבה יותר מורכבת.
המוטציות שמשתוללות ברחבי היבשת (והעולם כולו) הכניסו את המדינות המארחות לסגרים הרמטיים מאז חג המולד, כאשר חלקן יצאו ממנו רק בחודש מארס. הבעיה העיקרית כרגע מתרכזת במבצע החיסונים. בהסכם שחתם האיחוד האירופי עם חברות התרופות - התגלו בעיות בכמות, בייצור והספקה למדינות השונות. בריטניה, שתארח משחקים בוומבלי ובגלזגו, מובילה את היבשת לאחר שחיסנה בקושי 10 אחוז מהאוכלוסיה. המדינות שנותרו באיחוד משתרכות הרבה מאחור, בטח בהשוואה למלכת החיסונים מישראל.
אירופה משתרכת מאחורי ישראל בנושא החיסונים (Getty)
צ'פרין. עדיין אופטימי (Getty)
הנציבות האירופית דוחקת במדינות להגיע לחיסון של 70 אחוז מהאוכלוסיה במדינות החברות עד הקיץ, אבל בקצב הנוכחי של המבצע קשה לראות את אירופה מגיעה ליעד שהוצב לה. לכן קיום היורו ב-12 ערים שונות נשמע כרגע כמו רעיון עוועים, שכן לא די בכך ההכרה כי הקורונה תמשיך איתנו גם לקיץ במידה כזו או אחרת, המעבר הלוגיסטי הכרוך של אוהדים ונבחרות בין מדינה למדינה, נוגד את כל כללי הזהירות מהנגיף ובועות הספורט המוצלחות שהוקמו להתמודדות מולו בליגת האלופות, ב-NBA ובמירוצי האופניים בקיץ האחרון.
בדיוק בגלל זה, ועוד בטרם הושגה פרצת הדרך של החיסונים, כבר בחודש אוקטובר ביקשה אופ"א מהערים המארחות להתכונן לארבעה תרחישים חלופיים. הראשון הוא האופטימי ביותר ומדבר על קיום היורו כסדרו עם 100 אחוז תפוסת קהל. השני מדבר על הכנסת בין 50 ל-70 אחוז מקיבולת האצטדיונים. התרחיש השלישי מדבר על בין 30 ל-50 אחוז והסנאריו הגרוע ביותר: קיום היורו ללא אוהדים בכלל. זהו כמובן תסריט הבלהות, ולא רק בגלל העובדה שאופ"א מכרה כבר 90 אחוז מהכרטיסים לקהל הרחב.
בתרחיש הסביר ביותר, שבו לא כל הקהל יוכל להגיע לאצטדיונים, אופ"א צריכה לקבל החלטה קשה נוספת: האם לקיים את היורו בכל 12 הערים או לחזור לאירוח המסורתי של מדינה אחת או שתיים. דומיניק בלאן, יו"ר ההתאחדות השוויצרית, שנבחרתו נפלה לבית ברומא ובבאקו הרחוקות, שפך מעט אור על העניין הזה כשאמר: "יש אפשרות שהיורו יתקיים במדינה אחת, רוסיה או גרמניה. האפשרות הנוספת היא לבחור מטרופולין גדול שיארח את כל ששת הבתים - כמו לונדון למשל". אופ"א אכן לא הסתירה שהיא בוחנת את כל האפשרויות.
וומבלי. אחת האופציות לאירוח בלעדי (Getty)
כרטיס ליורו 2016. באופ"א מקווים שיהיה כזה גם ליורו 2020 (Getty)
בעקבות המצב המבולבל, ברטי פוגטס, מי שהדריך את גרמניה לזכיה ביורו 1996, קורא לדחות את היורו לדצמבר הקרוב: "תראו מה קורה עכשיו באליפות העולם בכדוריד שנערכת במצרים ללא קהל. זה אסון. השחקנים הגרמנים הבכירים לא נסעו בגלל החשש מהנגיף ואני מבין אותם לגמרי. אתם מדמיינים יורו בין גרמניה וצרפת בלי שום אוהד ביציע? אפילו הטלוויזיה לא תרצה לשדר מחזה כזה, אבל זה התרחיש הסביר לקיץ הקרוב, כי הרי רוב האוכלוסיה תתחסן רק במהלך המחצית השניה של 2021".
הוועד הפועל של אופ"א, שייתכנס להכריע בסוגיית האירוח והקהל, צפוי לתת את התשובה הסופית ב-5 במארס. מוקדם יותר החודש, אופ"א כבר יצאה בקריאה לאוהדים והודיעה כי הרוכשים יוכלו להחזיר את הכרטיסים שלהם בימים הקרובים ויקבלו את כספם בחזרה. בתקנון החדש של הכרטיסים נכנס סעיף מעניין שאומר כי ניתן יהיה להחזיר כרטיסים במידה ומשחק מסוים ינדוד לאצטדיון אחר, כל עוד במסגרת של יותר מ-50 ק"מ, האוהד יוכל לקבל זיכוי מלא אם יבחר שלא להגיע.
השינוי במדיניות הכרטיסים מחזקת את ההערכה כי הטורניר הדחוי יתקיים באופן שונה מהמתוכנן. בעיני, התרחיש הסביר ביותר הוא שאופ"א תבחר במדינה אחת או שתיים גדולות מבין המארחות (רוסיה, גרמניה ואנגליה כרגע בראש התור) שתוכל להבטיח הכנסות לאופ"א עם מתן כניסה של כמה שיותר אוהדים ליציעים וכמובן בעלת תשתיות קיימות. הדבר תלוי כמובן הרבה בהתקדמות החיסונים ובפוליטיקה פנימית של הארגון.
בכל מקרה, כפי שכבר נכתב האופציה של דחייה נוספת של היורו איננה באה בחשבון בגלל החשש לקטסטרופה כלכלית. גם בגלל זה, אופ"א נמצאת במרוץ נגד הזמן והנגיף וחייבת להחליט מהר. רצוי שתקבל את ההחלטה שתטיב עם מיליוני אוהדים ושבקיץ הקרוב באמת נוכל לחגוג את החזרה לחיים, גם אם לא כל האצטדיונים יהיו מלאים עד אפס מקום.
בלומפילד החדש. בקצב החיסונים בישראל, אולי הוא יארח משחק ביורו