הספירה לאחור נמשכת. בעוד 100 ימים בדיוק ייחל יורו 2020, כאשר לא מעט סימני שאלה נותרו פתוחים, בעקבות מגפת נגיף הקורונה. שתי השאלות הגדולות הן באשר לזהות המארחות וכמות הקהל באצטדיונים. מעולם בהיסטוריה של התחרות לא נתקלה אופ"א במצב של חוסר וודאות מסוג זה. ננסה לעשות סדר בדברים.
נכון להיום, אופ"א דוחפת לכך ש-12 הערים המקוריות יהיו גם אלה שיארחו את המשחקים בטורניר שנדחה ב-12 חודשים בעקבות פרוץ המשבר. מדובר על רומא (שם יתקיים משחק הפתיחה בין איטליה לטורקיה ב-11 ביוני), מינכן, אמסטרדם, באקו, סנט פטרסבורג, קופנהאגן, בוקרשט, בודפשט, בילבאו, גלאזגו, דבלין ולונדון (שם יערכו משחקי חצי הגמר והגמר באצטדיון וומבלי).
אופ"א אמורה לקבל החלטה סופית על זהות המארחות וכמות הקהל במהלך החודש הבא. לפי שעה, לונדון וסנט פטרסבורג הן הערים הבטוחות - שיכולות להבטיח את האירוח עם קהל. לפי מפת הדרכים שפרסם בוריס ג'ונסון, ראש ממשלת בריטניה, בשני המשחקים הראשונים בוומבלי יוכלו להכניס כ-10 אלף אוהדים ובשלב הבא אפילו יותר, בהתאם למצב התחלואה. בסנט פטרסבורג מאמינים כי יאפשרו להכניס עד 50 אחוז מקיבולת האצטדיון.
יש להניח שגם אמסטרדם נמצאת במצב טוב, שכן אירוע האירוויזיון ברוטרדם בחודש מאי יתקיים בנוכחות מוגבלת של קהל ומפיח אופטימיות שממשלת הולנד תאפשר לאוהדים להגיע ליוהאן קרויף ארנה ביוני. עם זאת, יש ערים שנמצאות בקשיים ועלולות לסגת מהאירוח: ביניהן דבלין, בוקרשט ובילבאו. בבירת אירלנד לא צופים הכנסת קהל עד ספטמבר, ולכן יהיה קשה להניח שאופ"א תאפשר מצב שבו ערים מסוימות יכניסו קהל ואחרות שלא.
יוהאן קרויף ארנה, כמה קהל ייכנס? (getty)
קיימת אפשרות נוספת שאופ"א תכריז רק על מדינה אחת גדולה כמו אנגליה, גרמניה או רוסיה למשל - שתיקח על עצמה את כל האירוח ותקל על הבעיות הלוגיסטיות הכרוכות בקיום התחרות במספר רב של מדינות. עם כי, כרגע ההערכות מדברות על אירוח היורו במספר מצומצם של ערים - אלה שכאמור יבטיחו הכנסה מינימלית של אוהדים לאצטדיונים, הכל כמובן תחת מגבלות הקורונה באותן מדינות.
האפשרות של אירוח הטורניר במקום אחד בבועה ללא קהל, כפי שראינו בליגת האלופות בליסבון ובליגה האירופית בגרמניה, לא נמצאת כרגע על סדר היום, בשל האופטימיות מיעילות החיסונים וירידת התחלואה באירופה בשבועות האחרונים. בכל מקרה, מצב שבו היורו יתקיים בתפוסה מלאה הוא אוטופי ואפשר להסיר אותו מהשולחן. במקרה הטוב אנחנו מדברים על 50 אחוז תפוסה במגרשים.
נושא הקהל לא נפתר כאן. גם אם מספר מצומצם של ערים יאפשרו הכנסה של אוהדים לאצטדיונים, ההערכות הן שאלה יהיו אוהדים מקומיים, אזרחים של אותה מדינה מארחת. במצב כזה, תאלץ אופ"א לפצות עשרות מיליוני אוהדים שכבר רכשו כרטיסים למשחקים ולא יורשו להגיע לאותו אצטדיון הממוקם במדינה אחרת, עם כל הגבלות הנסיעה שנובעות כרגע מהשתוללות הווריאנטים השונים ברחבי היבשת.
על דבר אחד אין ויכוח: יורו 2020 ייצא לדרך ב-11 ביוני ויסתיים ב-11 ביולי. אופ"א לא מתכוונת לוותר על חגיגת הכדורגל הגדולה ביותר ביבשת, גם אם כרגע כלל לא בטוח היכן יתקיים ובאיזו מתכונת. כולם מקווים כי הערפל יתפזר באפריל ונוכל להתחיל להתרגש באמת מאירוע השיא של השנה.