במהלך רוב ימות השנה, שרדאן שאקירי נמצא בסיטואציה מסתכלת במיוחד. פעם על הספסל, פעם ביציע, פעם נוספת על שולחן הניתוחים. הרבה כדורגל הוא לא רואה. תרומתו הצנועה למשחק היפה נעשית בפגרות, עם נבחרת שוויץ. וראו איזה פלא: הסיבה הגדולה ששוויץ העפילה לשמינית גמר היורו, שם תפגוש את צרפת החזקה, נעוצה בצמד של קשר ליברפול לרשת טורקיה. שחקן שאוהב אתגרים וטורנירים גדולים.
עם הגב אל הקיר, שוויץ היתה חייבת לנצח את טורקיה ובכמה שיותר שערים, אם אפשר במחזור הסיום של בית 1. שאקירי סיפק שני שערים נהדרים בדרך ל-1:3 בבאקו שהבטיח בדיעבד את המקום של השוויצרים בשלב הבא והרגיע את המערכת הלחוצה. שאקירי, אומנם חיפש את עצמו בשני המשחקים הראשונים, אבל לאף אוהד אי שם באלפים לא היה ספק שהקוסם קטן הקומה יתעלה ברגע שהוא נקרא לדגל. אחרי הכל הוא כבש מול סרביה במונדיאל 2018, את שער המספרת המרהיב נגד בשמינית גמר יורו 2016 ושלושער מול הונדורס במונדיאל 2014.
לפני המשחק מול צרפת, עיתון הלאקיפ הקדיש כתבה על הנבחרת היריבה והבליט את שאקירי "כאיום הגדול ביותר של שוויץ". מעבר לשבעת השערים שכבש שאקירי בארבעת הטורנירים האחרונים, יש לו גם שלושה בישולים. כלומר, הכוכב המוצק, היה מעורב ב-10 מ-15 השערים האחרונים של השוויצרים במשחקי יורו ומונדיאל. יתרה מכך, השוויצרים מגיעים עם ביטחון לאחר שער הבכורה של האריס ספרוביץ', שבמשחקים הראשונים נקלע למחסום יצירתי, ופרץ את הסכר מול טורקיה. בנוסף, סטיבן צובר, הוכיח את עצמו כמגן תוקף אחרי שבישל את כל שלושת השערים האחרונים.
פורח בטורנירים גדולים (getty)
כאמור, הפתיחה של שאקירי ושוויץ היתה צולעת. הכוכב הבלתי מעורער של הנבחרת הוחלף בדקה ה-66 במהלך ה-1:1 מול וויילס במחזור הראשון ועשה פרצוף מאוכזב מאוד לאחר מכן. המאמן ולדימיר פטקוביץ' הסביר את זה בכך שהוא רצה לתת לשאקירי מנוחה במחשבה כבר על המשחק הבא מול איטליה.
זה לא מנע מהתקשורת בשוויץ לעשות מטעמים מהאירוע ובבליק, הצהובון כתב שהיחסים בין הכוכב למאמן שוב נמצאים במבחן, בעוד הקולגות ביקרו את ההחלטה להוריד את הכוכב לספסל. מאמן נבחרת שוויץ לשעבר, אוטמר היצפלד, כעס מאוד על ההחלטה של פטקוביץ': "שחקני התקפה כמו שאקירי הם כמו צמחים, כמו פרחים. אתה חייב לדאוג להם, לטפח אותם. הם כמו אמנים שיתנו לך הכל בתנאי שתתנהג אליהם בהתאם".
ביורו 2016 תופקד שאקירי בצד ימין של הקישור למרות שרצה לשחק כפליימיקר והביע את תסכולו על כך בפני פטקוביץ'. במספר מקרים לאחר מכן, נעדר כמה פעמים מהסגל בגלל פציעות עליהן דיווח, למרות שלטענת השוויצרים היה כשיר, דבר שהכעיס מאוד את פטקוביץ' ואנשי הצוות המקצועי. בנבחרת חשדו כי מדובר באקט מחאתי על כך ששאקירי מאוכזב כי לא קיבל את סרט הקפטן. מאז שאקירי התרצה משום החופש לשחק בעמדה מספר 10 של עושה המשחק בנבחרת. פטקוביץ' דאג להבהיר: "אני אוהב את שאקירי כאדם וכשחקן. זה תמיד היה ככה ואין ביננו בעיות".
יחסים טעונים עם פטקוביץ', שאקירי (getty)
ההדורים יושרו, אבל בשלושת המשחקים האחרונים של שוויץ ביורו 2020, שאקירי לא הצליח להשלים 90 דקות. יכול מאוד להיות שזה נובע מחלוקת עומסים, שכן שאקירי מגיע אחרי עונה בה לא הרבה לשחק כדורגל בלשון המעטה. הוא חלה בקורונה באוקטובר האחרון ובעיצומו של העונה נעדר לחודש נוסף (בין נובמבר לדצמבר). התחושה היא שיורגן קלופ לא ממש סופר את הקשר בן ה-29 שכבש שער אחד בלבד העונה - במשחק גביע ליגה נגד לינקולן לפני תשעה חודשים. גם במשחקים שהיה כשיר, שאקירי לא תמיד נכלל בסגל. פעמים אחרות פשוט התייבש על הספסל בלי לקבל הסבר הגיוני.
בשלוש השנים האחרונות מאז עבר מסטוק לאנפילד, שאקירי ממעט לשחק. כל עונה והסיבות שלה, אבל נראה כי הקיץ הזה, שני הצדדים יעשו מאמץ להפרד לאלתר. הקשר, לו חוזה באנפילד עד 2023, מקווה שהופעה נוספת טובה מול צרפת לא רק תקרב את המטרה של הנבחרת (רבע הגמר), אלא גם תחזיר אותו שוב לתודעה בחלון ההעברות, ותעזור לו להשיג חוזה במועדון שיתן לו את המושכות. הסיכויים כמובן נגד השוויצרים, אבל כבר היו דברים מעולם וכל עוד שאקירי נמצא בזום שלו, הנבחרת יכולה להמשיך לחלום.
בדרך החוצה מליברפול? (getty)